Italiaanse borrelplank l’aperitivo

Een Italiaanse borrelplank of antipasti plank kan tijdens de l’aperitivo natuurlijk niet ontbreken, daarom vertellen we je in dit artikel hoe zo’n borrelplank eruitziet. Maar voordat we daar op ingaan, zullen we je eerst vertellen wat l’aperitivo is.

Wat is l’aperitivo?

L’aperitivo is een Italiaanse traditie waarbij men voor het diner samenkomt voor een hapje en drankje. Het is een soort van pre-dinner drankje en het is ontstaan in de regio van Milaan in de jaren ‘20. L’aperitivo wordt meestal tussen 18:00 en 21:00 ‘s avonds gehouden en zorgt dat er eetlust wordt opgewekt, voordat ze gaan dineren. Echter is het nu meer een sociale gelegenheid geworden als afsluiting van de werkdag en is het voor veel Italianen dan ook een gewoonte.

Tijdens l’aperitivo worden er meestal lichte alcoholische drankjes zoals prosecco, campari of Aperol Spritz gereserveerd samen met kleine Italiaanse hapjes. Natuurlijk kun je ook kiezen voor glas witte of rode wijn, maar dit zal minder vaak het geval zijn. Welke hapjes er geserveerd worden zul je hieronder vinden!

Welke hapjes op de Italiaanse borrelplank?

Een borrelplank tijdens l’aperitivo is overal anders. Bij de ene bars krijg je verschillende stukjes kaas, vlees en groenten en bij de ander zijn het kleinere hapjes, zoals bijvoorbeeld tomaatjes en olijfjes. Bij sommige bars is het zelfs zo dat je pizza slices of kleine bordjes pasta krijgt!

Om je een beter beeld te laten krijgen van hoe zo’n antipasti plank eruit ziet, zullen we een paar hapjes uitlichten.

Anti pasti formaggio- lazzarella- Italiaanse catering

Tagliere di Formaggi

Een tagliere is een snijplankje met etenswaren zoals vlees en kaas, daarnaast is formaggi de Italiaanse vertaling van kazen. Een tagliere di formaggi is dus, zoals je al kan raden, een kaasplankje. Er kunnen verschillende soorten kaas op zitten, denk bijvoorbeeld aan de manchego. Dit is een Spaanse kaas gemaakt van schapenmelk en heeft een licht pittige, zoute en nootachtige smaak. De kaas vind je in Italië niet alleen terug tussen de hapjes, maar het wordt ook vaak gebruikt in de avondmaaltijd. Daarnaast is een blauwaderkaas ook vaak te vinden op de tagliere, Blu di Bufala is hier een voorbeeld van. Het is een Italiaanse kaas die wordt gemaakt van buffelkoeienmelk en heeft een romige structuur een een zoete smaak.

Tagliere di Salumi

Tagliere di Salumi is een Italiaans vleesplankje, een andere populariteit tijdens l’aperitivo. Een vleessoort waarvan je al kan raden dat die er op zit is salami, maar in verschillende soorten salami kan ook nogal verschil zitten. Zo heb je bijvoorbeeld salami picante: een pikante salami die op smaak gebracht is met zout, rode peper en Italiaanse kruiden. Naast salami is prosciutto ook vaak te vinden op de tagliere. Prosciutto is een gedroogde en gezouten Italiaanse ham die in hele dunne plakjes wordt gesneden. Tenslotte vind je mortadella ook vaak terug op de Italiaanse borrelplank: een Italiaanse worst, meestal gemengd met reuzel en spek en wordt vaak op smaak gebracht met knoflook, peperkorrels en nootmuskaat. 

anti pasti prosciutto1

Nog meer gerechtjes…

Naast deze verschillende taglieri heb je ook nog verschillende klassieke kleine gerechtjes die je ook vaak terug zal vinden op de Italiaanse borrelplank. Hieronder staan een paar voorbeelden daarvan.

Bruschetta

Bruschetta bestaat uit geroosterd brood dat is besmeerd met knoflook en olijfolie. Vervolgens wordt het belegd met verschillende ingrediënten als tomaten, basilicum, peper, vlees of kaas. Een klassieker tijdens l’aperitivo!

Focaccia

Focaccia is een plat brood gemaakt van bloem, water, gist, zout en olijfolie en heeft een zachte luchtige textuur. Het is eigenlijk van dezelfde ingrediënten gemaakt als het deeg van de Napolitaanse pizza, maar gaat door een veel langer vermenteringsproces. Vervolgens wordt het gebakken in een hete oven, dit kan ook thuis! Focaccia wordt vaak als bijgerecht gegeten tijdens het diner, maar ook als of hapje tijdens l’aperitivo is het een echte smaakmaker!

Vitello Tonnato

Een ander klassiek voorgerecht of hapje tijdens de borrel is vitello tonnato: een gerecht dat bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees, bedekt met een romige saus van tonijn, ansjovis, kappertjes, mayonaise en olijfolie. Het gerecht wordt vaak afgetopt met groenten of kruiden.

Overige Italiaanse hapjes

Naast bovenstaande antipasti zijn er ook nog talloze andere kleine hapjes die je vaak terug zult vinden bij een l’aperitivo. Voorbeelden hiervan zijn tomaten, olijven, gegrilde paprika, parmaham en arancini. Arancini is een soort gefrituurd balletje, gevuld met risotto en ragù. Daarnaast worden er ook vaak salades gegeten.

Handige links

Blogs

Lees meer

Antipasti

Proef de pure en eerlijke kazen, vleeswaren, olijven en meer! Lees meer

Italiaanse catering

Lees meer
Cucina Mobile - De authentieke smaak van Napels

La Dolce Vita

La Dolce Vita, dat is een gevoel van pure verwennerij en genot. Bij Lazzarella weten we hoe belangrijk het is om van het leven te genieten en dat is precies wat we willen delen met onze gasten.

Onze passie voor de Italiaanse keuken en onze zorgvuldig geselecteerde producten uit Napels/Italië zorgen ervoor dat elke hap een ware smaakbeleving is.

Bel ons op 0413 288 647