Verschil tussen een Napolitaanse en romeinse pizza

Pizza: een van de meest populaire gerechten ter wereld, want wie houdt er nu niet van! Het is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit deeg, saus, kaas en verschillende toppings. Echter zijn er wel een aantal verschillen in smaak, vorm, bereidingswijze, etc. Zo varieert de manier waarop het wordt bereid van regio tot regio, net als de ingrediënten. Twee van de bekendste varianten van pizza zijn de Napolitaanse en Romeinse pizza en in deze blog lees je wat de verschillen zijn tussen deze twee.

Inhoudsopgave

  1. Verschil in uiterlijk en textuur
  2. Verschil in bereidingswijze
  3. Verschil in het bakken
  4. Verschil in het opeten
Napolitaanse pizzas op locatie - aan huis

Verschil in uiterlijk en textuur

Wat meteen opvalt als je beide pizza’s langs elkaar legt is het uiterlijk. Zo wordt de Napolitaanse pizza gekenmerkt door haar ‘cornicione’: de hoge dikke korst van de pizza, ook wel ‘kroonlijst’ genoemd in Nederland. Deze korst is zacht en luchtig van textuur, terwijl de korst van de Romeinse pizza dun en knapperig is. Verder is de Romeinse pizza iets groter dan de Napolitaanse pizza, waardoor Italianen ook vaak zeggen dat Romeinse pizza in de breedte groeit en de Napolitaanse pizza in de hoogte, vanwege de dikke korst.

Het midden van de Napolitaanse pizza is zacht en dun, maar het midden van de Romeinse pizza is nog dunner. Daarentegen is het midden van de Romeinse pizza wel knapperig. Wat ook opvalt zijn de brandplekken op de Napolitaanse pizza, waarom die erop zitten wordt later op deze pagina uitgelegd. Beide pizza’s zijn dus uniek door hun eigen textuur en uiterlijk.

Pizza steenoven huren teamuitje

Verschil in bereidingswijze

Ook in de bereidingswijze van de pizza zit een hoop verschil en dat begint al bij het deeg. Zo mag een Romeinse pizza zowel met de hand als met de deegroller worden geopend, terwijl het gebruiken van een deegroller in de Napolitaanse pizzeria strikt verboden is. 

Verder zijn de ingrediënten van het deeg over het algemeen hetzelfde; het bestaat alleen uit bloem, water, gist en zout. Echter wordt er bij de Napolitaanse pizza iets meer zout gebruikt dan bij de Romeinse pizza. Ook wordt er bij het deeg van de Romeinse pizza nog wat olijfolie toegevoegd en bij de Napolitaanse pizza niet. 

In het rijsproces van het pizzadeeg zit ook wat verschil, zo rijst het deeg van de Napolitaanse pizza op kamertemperatuur en dat van de Romeinse pizza eerst nog in de koeling. Het rijsproces van de Romeinse pizza duurt daarmee ook iets langer.

Verschil in het bakken

Er zit een hoop verschil in het afbakken van de pizza, denk bijvoorbeeld aan verschillende ovens, temperaturen en baktijden. De Napolitaanse pizza moet in een houtgestookte oven worden gebakken, terwijl dat bij de Romeinse pizza niet noodzakelijk is. Romeinse pizza’s worden daarom ook vaak in een elektrische oven gebakken. 

Daarnaast wordt de Napolitaanse pizza op een veel hogere temperatuur gebakken dan de Romeinse pizza. De houtgestookte steenoven wordt verwarmd tot een temperatuur van wel 480 graden, in tegenstelling tot de ongeveer 260 graden waarin de Romeinse pizza wordt gebakken. Door dit verschil in temperatuur hoeft de Napolitaanse pizza dus veel minder lang in de oven, dan de Romeinse pizza. Zo heeft de Napolitaanse pizza maar 1,5 tot 2 minuten in de oven en een Romeinse pizza al snel 10 tot 15 minuten. De korte baktijd en de hoge temperatuur van de oven zijn ook gelijk de oorzaak van de brandplekken van de Napolitaanse pizza, waar aan het begin van deze pagina al over verteld was.

huur een pizza steen oven
Napolitaanse pizza op evenement

Verschil in het opeten

Tenslotte is er nog een klein verschil in het eten van de pizza’s: zo wordt de Napolitaanse pizza meestal uit de hand gegeten. Door de dunne en slappe bodem van de pizza, kan het stukje makkelijk worden dubbelgevouwen en kun je het zo uit je hand opeten. 

Daarentegen wordt de Romeinse pizza in de vorm van een plaat geserveerd. Deze wordt dan in stukken gesneden en gegeten met vork en mes. 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er best wel wat verschillen tussen de Napolitaanse en Romeinse pizza, waardoor deze in Italië ook niet met elkaar te vergelijken zijn!

Blogs

Lees meer

Napolitaanse Pizza’s

Napolitaanse pizza's bij jou op locatie? Wij bakken ze! Lees meer

Italiaans voorgerecht vegetarisch: Heerlijke keuzes om het diner mee te beginnen

Lees meer
Cucina Mobile - De authentieke smaak van Napels

La Dolce Vita

La Dolce Vita, dat is een gevoel van pure verwennerij en genot. Bij Lazzarella weten we hoe belangrijk het is om van het leven te genieten en dat is precies wat we willen delen met onze gasten.

Onze passie voor de Italiaanse keuken en onze zorgvuldig geselecteerde producten uit Napels/Italië zorgen ervoor dat elke hap een ware smaakbeleving is.

Bel ons op 0413 288 647